top of page

Sueann Jeaninne Vandeputte (RC)

 

Uit de eerste resultaten van de veiligheidsenquête uitgevoerd door de Moeial, blijkt dat iets meer dan de helft van de bevraagde VUB studenten een gesloten campus verkiest boven een open campus (d.w.z. een campus die enkel toegankelijk is voor studenten, personeel en bezoekers van de VUB). We moeten luisteren naar de studenten en het debat hierover openen.
Eerder niet akkoord: Een universiteit krijgt zeer veel publieke middelen. Het lijkt mij dan ook logisch dat deze publieke middelen ook voor een stuk teruggegeven kunnen worden aan de maatschappij. De buurt net betrekkken bij de VUB is een troef die men kan uitspelen. Deze groene oase in Etterbeek afsluiten voor het publiek zou net op zeer veel tegenwerking van de buurt stoten. Bovendien dient een infrastructuur zo optimaal mogelijk gebruikt te worden. VUB dient dus zeker de omgeving te betrekkken. Ook de vele jongeren/scholen die op VUB komen sporten ed; bieden net een kans om aan bepaalde jongeren de weg te tonen naar VUB, jongeren en ouders die anders de optie universiteit misschien niet zouden overwegen.

 

Het voorstel voor een nieuwe academische kalender met herindeling van examen- en lesperiodes is een goede zaak.
Onbeslist. Ik denk dat we hier heel goed over moeten nadenken en de voor- en nadelen afwegen.
Zo lijkt het vervroegen van de examenperiode van het eerste semester een goed idee, maar het veel te snel volgen van tweede zit op de eerste zittijd in mei/juni absoluut niet.

 

Er moet een verplichte, niet-bindende oriëntatietoets voor alle richtingen komen.
Akkoord. In een doolhof van studierrichtingen kan een verplichte proef je op weg zetten tot het maken van een keuze die bij je past. Ook kunnen jongeren via die proef een beeld krijgen van wat ze allemaal zouden moeten kunnen in een bepaalde studierichting. Deze proef bindend maken, is een stap te ver. Dan sluit je jongeren uit die misschien wel zouden kunnen uitblinken in een richting waar ze op zo’n proef slecht op scoren. De proef als voorsmaakje: ja, als verplichting: neen

Nog beter zou zijn om deze test te laten afnemen in het zesde middelbaar om zo studenten aan te trekken die misschien uit een richting komen waaruit maar een beperkt aantal doorstroomt naar de universiteit alhoewel ze evengoed het niveau aan kunnen.

 

We moeten meer inzetten op Engelstalige studierichtingen om de VUB concurrentieel te houden met het buitenland.
onbeslist
omwille van internationalisering: ja
Maar: We hebben zo moeten strijden om een Nederlandstalige universiteit te krijgen en dan nu verengelsing? Bovendien zijn er jongeren die het veel moeilijker vinden om les te volgen in het Engels dan in het Nederlands.
Verplichten om voor elk vak dat in het Engels gedoceert wordt ook een Nederladse versie te voorzien? Dit gaat budgetair niet. Er worden nu al richtingen geschapt.

Een oplossing kan zijn om bepaalde vakken met een internationaler karakter in het Engels te geven zoals nu al gebeurd voor enkele vakken die in het Frans onderwezen worden.Dit draagt toe tot de uitbreiding van de Engelse vocabulaire van de studenten.
 

De VUB mag middelen ophalen via private financiering.
Akkoord. Als hiermee de onafhanklijkheid van het vrij onderzoek niet in gedrang komt, heb ik hier geen moeite mee. Studeren, onderzoeken, onderhouden van infrastructuur: het kost allemaal geld. Als VUB via private financiering dit geld kan ophalen en zo het studeren en onderzoeken betaalbaar kan houden, dan moeten we die kans aangrijpen. Wel moeten we dan in het oog houden dat de private financierders niet gaan beslissen wat er onderzocht wordt of nog erger: wat de resultaten van een onderzoek moet zijn. VUB onderschrijft het vrij onderzoek en dit moet vrij blijven. Een private financierder zou moeten financieren omdat hij hierin gelooft en de toekomst een steuntje wil geven.


De VUB draagt zijn waarden voldoende uit.
Onbeslist. Er is te weinig transparantie over de activitelten die VUB onderneemt om hierover een mening te vormen. Door de professoren in de rechten wordt het vrijzinnig denken wel gestimuleerd en aangemoedigd.

 

De VUB moet zich aanpassen aan de multireligieuze studentenpopulatie.
Eerder niet akkoord. De VUB is een vrije universiteit, niet onderheving aan een religieuze grondstroom en dit zou behouden moeten blijven. Het vrij onderzoek,  samen studeren en bouwen aan een toekomst zou voorop moeten staan. Religie zou hier aan de VUB ondergeschikt moeten zijn. Wel moet er wederzijds respect zijn voor elkaars religie (of afwezigheid van religie). Vrijzinnigheid is dan ook een grondwaarde van de VUB waardoor studenten zeker in open debat kunnen gaan over religies en een multireligieuze studentenpopulatie zeker een meerwaarde is voor een universiteit als de VUB maar gezien deze zelfde vrijzinnigheid dienen de aspecten met betrekking tot de uitoefening van de verscheidene religies niet te worden benadrukt.

 

De Studentenraad moet vaker terugkoppelen naar de studenten.
Akkoord. Veel studenten hebben geen idee waarvoor de studentenraad staat en wat de studentenraad verwezenlijkt. Ze komen er enkel mee in contact als het verkiezingen zijn. Deels ligt dit aan de studenten zelf, maar de studentenraad zou meer naar buiten kunnen komen, er zijn mogelijkheden genoeg: website, De Moeial, …

Meer ruchtbaarheid over de open debatten kunnen ook steeds bijdragen tot bekendheid van de studentenraad of polls,…Studenten krijgen niet voldoende mee wat het nut van de studentenraad kan zijn dus hier mag zeker een sensibiliteitscampagne voor opgezet worden.
 

Extreme (linkse/rechtse) studentenverenigingen zouden niet in niet in aanmerking mogen komen voor een erkenning.
Akkoord .Indien hun doel is om het vrije denken te belemmeren.
Niet akkoord, wanneer ze voldoen aan de opgestelde voorwaarden en het vrij onderzoek onderschrijven.

 

De VUB en ULB moeten meer samenwerken (zoals met Bruface, het Learning and Innovation center en USquare).  
Akkoord. Ook nu zijn er lessen die studenten van VUB op de campus van de ULB moeten opnemen. Alleen blijkt hier de communicatie zeer slecht te verlopen. VUB-studenten kunnen niet op het leerplatform van ULB en missen hierdoor de nodige communicatie.
Dat de beide universiteiten samenwerken voor activiteiten lijkt me niet meer dan nomaal.

 

De VUB heeft nood aan een bewustmakingsbeleid omtrent alcoholmisbruik.   
Als er aanwijzingen zijn dat er problemen zijn, dan ben ik zeker voor.

 

Het is de taak van de Studentenraad om verder druk uit te oefenen op de minister van Mobiliteit om de nachtdiensten van het Brusselse openbaar vervoer verder uit te breiden tijdens de week.
Eerder akkoord. Als men wil dat studenten (en proffen) het openbaar vervoer gebruiken om zich te verplaatsen in Brussel, dan moet dit ook in een brede tijdspanne beschikbaar zijn. Zelf gebruik ik als werkstudent de VUB als uitvalsbasis voor uitstapjes in Brussel. Eveneens als werkstudent geeft dit minder stress indien een les uitloopt.

Noot: het is niet enkel in Brussel dat hiertoe iets dient te veranderen, beste zou zijn een communicatie op federaal niveau.

 

 Het International Student Platform (ISP) moet stemrecht krijgen in plaats van een adviserende stem in de Studentenraad.
Onbeslist

 

Het gebruik van herbruikbare bekers op td’s moet verplicht worden.
Akkoord. We krijgen genoeg doemberichten over plastic en ander afval. Laten we als studenten hier het goede voorbeeld geven.

 

De weKONEKT.brussels- week (de week voor de paasvakantie waarbij studenten en proffen de stad intrekken) is een effectieve manier om studenten in de stad te krijgen. 
Onbeslist

​​

De studenten in Jette worden voldoende betrokken in het universitair geheel.
Eerder niet akkoord. Ik krijg soms via facebook te lezen dat ze zich niet betrokken voelen bij Etterbeek. En eerlijk, voelen de studenten in Etterbeek zich verbonden met Jette (Of campus kaai)?

 

Het is gelegitimeerd dat de toegangsprijzen van het zwembad stijgen om de hogere werkingskosten te dekken.
Akkoord. VUB dient niet alleen de hogere werkingskosten te dragen. Een ticketje om te zwemmen in het zwembad van VUB kost bijna de helft minder dan een ticketje voor het zwembad in sommige dorpen in Vlaanderen, maar kost €0,10 meer dan in de zwembaden van de stad Brussel. Er kan eventueel wel voorzien worden in kortingen voor bepaalde doelgroepen.
Wel dient ze toe te zien op de efficiënte inzetting van de gevraagde middelen.

 

 Er zijn genoeg voorzieningen om de studenten tijdens de blok- en examenperiode te laten (massa)blokken.
Niet akkoord. Ik lees vaak genoeg dat er te weinig plaats is voor het massablokken. Als VUB nog mogelijkheden heeft, zou ik die graag laten benutten.

bottom of page