
Otto Cartrysse (Universitaire kandidaat)
Uit de eerste resultaten van de veiligheidsenquête uitgevoerd door de Moeial, blijkt dat iets meer dan de helft van de bevraagde VUB studenten een gesloten campus verkiest boven een open campus (d.w.z. een campus die enkel toegankelijk is voor studenten, personeel en bezoekers van de VUB). We moeten luisteren naar de studenten en het debat hierover openen.
De meerkost van een dergelijke oefening zou zowel in personeel als op vlak van infrastructuur aanzienlijk zijn. Los van de reden waarom, lijkt dit mij geen prioriteit voor de instelling.
Het voorstel voor een nieuwe academische kalender met herindeling van examen- en lesperiodes is een goede zaak.
Er moet zeker gekeken worden naar de academische kalender, er zijn zowel op pedagogische als sociale vlakken verbeteringen mogelijk. Het huidige voorstel is daarentegen geen oplossing voor de huidige problemen en schiet ook compleet voorbij aan de uitdagingen die de Universiteiten in kwestie identificeren.
Er moet een verplichte, niet-bindende oriëntatietoets voor alle richtingen komen.
Neen. Dergelijke tests hebben in het verleden vooral bewezen dat ze vol met valse negatieven zitten, om maar te zwijgen over het bewezen afschrikkingseffect op sociaal kwetsbare groepen.
We moeten meer inzetten op Engelstalige studierichtingen om de VUB concurrentieel te houden met het buitenland.
Dergelijke richtingen kunnen onze positie inderdaad versterken, zeker als we dezen linken aan onze uitzonderlijke locatie in het centrum van Europa. Hierin meer investeren heeft zijn meerwaarde al bewezen.
De VUB mag middelen ophalen via private financiering.
Een diverse inkomstenstroom verzekert dat de universiteit onafhankelijk van staat en privé haar onderzoek kan voeren. Als we onszelf te afhankelijk maken van één van de twee zullen we uiteindelijk aan objectiviteit moeten inboeten. Daarom ben ik zeker voorstander van private financiering zolang het niet de meerderheid van onze inkomsten wordt.
De VUB draagt zijn waarden voldoende uit.
Dit is zeer sterk afhankelijk van het thema waarrond. In sommige gevallen staat de VUB duidelijk als een nationaal instituut, denk maar aan fertiliteit, fotonica, etc., maar in anderen laten we ons nog te veel leiden door korte termijn-belangen.
De VUB moet zich aanpassen aan de multireligieuze studentenpopulatie.
De VUB is een duidelijk vrijzinnige en dus areligieuze instelling. Ik zie niet in waarom we vanuit deze ideologie enige faciliteit voor een religieuze groepering zouden moeten voorzien.
De Studentenraad moet vaker terugkoppelen naar de studenten.
Dit is zeker één van de grote uitdagingen voor de studentenraad. De vraag hoe we onze vertegenwoordigingen en uitdagingen terug naar de student kunnen brengen is nog lang niet uitgeklaard. Persoonlijk denk ik dat we meer moeten inzetten in duidelijke verslagen die we consistent digitaal verspreiden, de huidige ‘events’ hebben maar een beperkt bereik en vragen veel tijd en energie.
Extreme (linkse/rechtse) studentenverenigingen zouden niet in niet in aanmerking mogen komen voor een erkenning.
Principieel ga ik hiermee akkoord, weliswaar met de nuance dat de reden voor niet erkenning duidelijk moet bestaan uit het “niet stroken met de waarden van de VUB”. Extreem links of rechts is op zichzelf een te subjectieve term om beleid rond te voeren.
De VUB en ULB moeten meer samenwerken (zoals met Bruface, het Learning and Innovation center en USquare).
Ja, de verhoogde efficiëntie die we hiermee zouden kunnen bereiken is al op zichzelf een meerwaarde. Daarnaast is het vanuit een ideologisch standpunt belangrijk dat we in Brussel de schotten tussen de taalgemeenschappen helpen afbreken.
De VUB heeft nood aan een bewustmakingsbeleid omtrent alcoholmisbruik.
Overmatig alcoholgebruik is, net zoals andere verslavingen, een ernstig persoonlijk probleem; een campagne rond gewaarwording zeker belangrijk. Toch wil ik waarschuwen tegen repressieve maatregelen, die vaak in één adem worden voorgesteld en die zelden het gewenste effect hebben.
Het is de taak van de Studentenraad om verder druk uit te oefenen op de minister van Mobiliteit om de nachtdiensten van het Brusselse openbaar vervoer verder uit te breiden tijdens de week.
Jazeker en dat ben ik ook volgend jaar volop van plan.
Het International Student Platform (ISP) moet stemrecht krijgen in plaats van een adviserende stem in de Studentenraad.
Dat is decretaal al niet mogelijk door de hybride STUVO-studentenraadstructuur aan de instelling. Maar moest dit toch mogelijk zijn zou ik er nog steeds niet mee akkoord gaan, ISP is een zeer nuttige reflectiekamer waarin een deel van de studentenpopulatie aan het woord komt die we anders moeilijk te horen krijgen. Ze is echter niet democratisch verkozen en heeft dus niet de legitimiteit om met stemrecht te zetelen, dezelfde reden dat BSGgtgv of VO geen stemrecht hebben.
Het gebruik van herbruikbare bekers op td’s moet verplicht worden.
Dit is een oud zeer op de campus en is al meermaals onderzocht, tot nu toe is er nog geen werkbaar businessmodel gevonden. Indien dit toch het geval zou zijn, dan ben ik hier wel voorstander van.
De weKONEKT.brussels- week (de week voor de paasvakantie waarbij studenten en proffen de stad intrekken) is een effectieve manier om studenten in de stad te krijgen.
Als concept is het een goed voorstel, helaas dient een dergelijk idee ondersteunt te worden met de nodige personeels- en financiële middelen en dat is dit jaar te weinig gebeurt.
De studenten in Jette worden voldoende betrokken in het universitair geheel.
Helaas is dit nog steeds niet he geval, we vergeten nog te vaak dat er een tweede campus is die even belangrijk is voor onze universitaire werking. Hierin verbetering brengen is niet altijd even gemakkelijk, maar volgend jaar zijn we wel van plan om de communicatiekanalen meer naar Jette open te trekken.
Het is gelegitimeerd dat de toegangsprijzen van het zwembad stijgen om de hogere werkingskosten te dekken.
De Universiteiten van Vlaanderen werken met gesloten Portefeuilles, dit wil zeggen dat meer voor X altijd minder is voor Y. In die optiek is een dergelijke prijsstijging noodzakelijk voor de goede werking van de rest van de studentenvoorzieningen.
Er zijn genoeg voorzieningen om de studenten tijdens de blok- en examenperiode te laten (massa)blokken.
We zijn op dit vlak al sterk vooruitgegaan, maar nog steeds is er soms een tekort aan plaatsen. Misschien is het tijd dat we de samenwerking met BriK hierover meer uitspelen.