top of page

Charlotte Verheyden (LW)

​

Uit de eerste resultaten van de veiligheidsenquête uitgevoerd door de Moeial, blijkt dat iets meer dan de helft van de bevraagde VUB studenten een gesloten campus verkiest boven een open campus (d.w.z. een campus die enkel toegankelijk is voor studenten, personeel en bezoekers van de VUB). We moeten luisteren naar de studenten en het debat hierover openen.

Akkoord. Ik ben zelf helemaal geen voorstander van een gesloten campus, die ons nog meer zou afschermen van de stad dan ze nu al doet. Ik schrik wel erg van het resultaat van deze bevraging, dus het debat over veiligheid en oplossingen hiervoor moet zeker geopend worden.

 

Het voorstel voor een nieuwe academische kalender met herindeling van examen- en lesperiodes is een goede zaak.

Niet akkoord. Ik ga zeker niet stellen dat de huidige academische kalender perfect is. Een vaste vakantieperiode voor iedereen zou bijvoorbeeld wel een goede stap zijn. De plannen die momenteel echter op tafel liggen, zijn helemaal geen goede oplossing volgens mij. Door naar een meer modulair systeem te gaan met permanente evaluatie, wordt de werkdruk doorheen het volledige jaar veel groter. Dit zorgt ervoor dat het veel moeilijker wordt voor studenten om zich te engageren in een studentenvereniging buiten hun studies. Ook zal het sneller ‘oriënteren’, wat hand in hand gaat met de plannen voor de nieuwe kalender, de studenten met zwakkere socio-economische achtergrond het hardst treffen (zie volgende vraag).

 

Er moet een verplichte, niet-bindende oriëntatietoets voor alle richtingen komen.

Niet akkoord. Deze oriëntatietoetsen schrikken studenten met een zwakkere sociale achtergrond af. Mensen die het financieel moeilijker hebben zullen sneller ontmoedigd raken wanneer ze niet hoog scoren op de toets en het vaker al opgeven voor ze starten. Met andere woorden: oriëntatietoetsen zullen de ongelijkheid in ons onderwijs nog groter maken dan ze nu al is. In plaats daarvan moeten we investeren in meer begeleiding tijdens de studies.

 

We moeten meer inzetten op Engelstalige studierichtingen om de VUB concurrentieel te houden met het buitenland.
Niet akkoord. Ik heb zelf een Engelstalige master gevolgd en dit was een heel positieve ervaring, maar ik vind het belangrijker om te focussen op kwaliteit van (al bestaande) richtingen dan te focussen op het ‘concurrentieel’ houden van onze universiteit.

​

De VUB mag middelen ophalen via private financiering.
Niet akkoord. Wanneer je geld uit de privésector haalt zal dat altijd ook in het belang van die privéspeler zijn, wat ons Vrij Onderzoek in gevaar brengt. In plaats van geld te halen uit de privé zou de VUB, samen met studenten en personeel, een duidelijk standpunt moeten innemen naar de overheid toe en eisen dat er meer geïnvesteerd wordt in ons (hoger) onderwijs.

 

De VUB draagt zijn waarden voldoende uit.
Onbeslist. Verschillende van onze waarden worden duidelijk uitgedragen door de VUB, maar ik vind dat we wel vaker ‘redelijk eigenzinnig’ mogen zijn, zowel als VUB als als Studentenraad. We zouden ons minder moeten laten doen door het ‘het kan nu éénmaal niet anders’-discours en als eigenzinnige studenten op onze strepen blijven staan.

​

De VUB moet zich aanpassen aan de multireligieuze studentenpopulatie.
Deels akkoord. Ik vind niet dat er op campus investeringen moeten gedaan worden om aan te passen aan de verschillende religies van studenten. Wel vind ik dat we moeten inzetten op de diversiteit van de studenten en zorgen dat iedereen zich thuis voelt op de VUB. Op Erasmus in Londen zag ik een systeem waar studenten op campus heel makkelijk aan informatie geraakten over waar in de stad ze hun geloof kunnen beleven. Dit vond ik een prima middenweg en verstrekt meteen de band met Brussel!


De Studentenraad moet vaker terugkoppelen naar de studenten.
Akkoord. We hebben dit jaar met de studentenraad al goede stappen gezet op gebied van participatie, maar er is zeker nog een lange weg te gaan. Hier wil ik ook zeker op blijven inzetten binnen de studentenraad, zodat een maximum aan studenten betrokken wordt bij wat er allemaal gebeurt op onze universiteit en in ons onderwijs in het algemeen.

 

Extreme (linkse/rechtse) studentenverenigingen zouden niet in niet in aanmerking mogen komen voor een erkenning.

Niet akkoord. Hangt volledig af van de definitie van ‘extreem’, eerder dan van links of rechts. Studentenverenigingen die haat, racisme of geweld verspreiden verdienen geen plaats op onze campus en mogen niet erkend worden.

 

De VUB en ULB moeten meer samenwerken (zoals met Bruface, het Learning and Innovation center en USquare).  

Akkoord. Ook op gebied van de studentenraad lijkt het me een goed plan om vaker samen te werken met ULB. Ze zijn uiteindelijk niet ver weg!

 

De VUB heeft nood aan een bewustmakingsbeleid omtrent alcoholmisbruik.   

Akkoord. Alcoholgebruik en -misbruik bij studenten is vaak een moeilijk onderwerp en een goed bewustmakingsbeleid kan een belangrijke stap zijn naar het openen van dit debat. Zodat op termijn studenten bewuster en voorzichtiger kunnen omgaan met alcohol.

 

Het is de taak van de Studentenraad om verder druk uit te oefenen op de minister van Mobiliteit om de nachtdiensten van het Brusselse openbaar vervoer verder uit te breiden tijdens de week.

Akkoord. De studentenraad heeft al knappe dingen bereikt met de nachtbus! Dit werk moet zeker verdergezet worden. Enkel door verder druk op de overheid te zetten kunnen we opkomen voor onze mobiliteit. Dit gaat trouwens niet enkel over het nachtvervoer, maar ook over zaken als de studentenprijzen voor openbaar vervoer en dergelijke.

 

Het International Student Platform (ISP) moet stemrecht krijgen in plaats van een adviserende stem in de Studentenraad.

Akkoord. Internationale studenten vormen ondertussen een relatief groot deel van onze universiteit en moeten dus ook inspraak hebben.

 

Het gebruik van herbruikbare bekers op td’s moet verplicht worden.

Akkoord. Ik heb geen zicht op hoeveel verschil dit juist maakt en tegenover welke prijs, maar uiteraard zie ik geen probleem in duurzame initiatieven.

 

De weKONEKT.brussels- week (de week voor de paasvakantie waarbij studenten en proffen de stad intrekken) is een effectieve manier om studenten in de stad te krijgen.

Deels akkoord. Ik heb al veel positieve feedback gehoord hierover, dus het is zeker een goede stap geweest. Ik hoor echter ook vaak studenten die niet naar hun les gaan als het in het centrum is omdat het ‘te ver’ of ‘te veel moeite’ is, we hebben dus zeker ook nog veel werk aan de mentaliteitsverandering over onze stad, zodat studenten (terecht!) zin krijgen om naar Brussel te gaan.


De studenten in Jette worden voldoende betrokken in het universitair geheel.
Niet akkoord. De verbinding tussen Jette en Etterbeek is zeer slecht, wat het vaak moeilijk maakt om de studenten uit Jette genoeg te betrekken. Dit mag echter geen argument zijn om geen of minder rekening met hen te houden. Ook met de Studentenraad moeten we zorgen dat de stemmen uit Jette voldoende gehoord worden.

 

Het is gelegitimeerd dat de toegangsprijzen van het zwembad stijgen om de hogere werkingskosten te dekken.

Niet akkoord. Ik begrijp zeker dat een nieuw zwembad een dure zaak is, maar de prijzen voor het zwembad vind ik te hoog. Studenten zouden de mogelijkheid moeten hebben om goedkoop te kunnen sporten en ontspannen, inclusief zwemmen.

 

Er zijn genoeg voorzieningen om de studenten tijdens de blok- en examenperiode te laten (massa)blokken.

Niet akkoord. Massablokken blijft een zeer populair fenomeen, dat veel studenten motiveert en helpt te slagen voor de examens. Hier moeten we dan ook verder op inzetten, om voor zoveel mogelijk studenten een aangename studeerplek te creëren.

bottom of page