top of page

Jana Goyvaerts (ES)

 

Uit de eerste resultaten van de veiligheidsenquête uitgevoerd door de Moeial, blijkt dat iets meer dan de helft van de bevraagde VUB studenten een gesloten campus verkiest boven een open campus (d.w.z. een campus die enkel toegankelijk is voor studenten, personeel en bezoekers van de VUB). We moeten luisteren naar de studenten en het debat hierover openen.

Akoord. Ik ben akkoord dat we het debat moeten openen als de meerderheid van de studenten dit aangeeft, al ben ik persoonlijk tegen het idee van een gesloten campus. Ik denk dat het daarom vooral belangrijk is om met studenten hierover in gesprek te gaan en te achterhalen waarom ze zich soms onveilig voelen en het ‘campusgevoel’ via kleine maatregelen te versterken.

 

Het voorstel voor een nieuwe academische kalender met herindeling van examen- en lesperiodes is een goede zaak.

Onbeslist. Op zich vind ik het geen slecht idee dat er wordt nagedacht over nieuwe mogelijkheden voor de academische kalender, maar er zitten momenteel nog te veel leemtes in het dossier. Dit vind ik dermate belangrijk dat we echt moeten proberen zo veel mogelijk studenten hierover te ondervragen om een goed beeld te krijgen wat er leeft onder de VUB-student. Ik zie er zelf wel voordelen in (zoals een gegarandeerd rustpunt tijdens de vakanties), maar toch ook nog wel valkuilen (zoals het gebrek aan rustpunt tussen de examens en herexamens, en de werklast die permanente evaluaties met zich meebrengt).

 

Er moet een verplichte, niet-bindende oriëntatietoets voor alle richtingen komen.

Niet akkoord. Een dergelijke oriëntatietoets schrikt zwakkere groepen in de samenleving net af. Net die studenten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken vallen daardoor nog voor ze aan een opleiding kunnen beginnen uit de boot. In plaats van een oriëntatietoets voor een opleiding, moeten we beter inzetten op tussentijdse evaluatiemomenten, zodat zwakkere studenten tijdens het jaar al feedback kunnen krijgen op aspecten waar ze een tandje moeten bijsteken.

 

We moeten meer inzetten op Engelstalige studierichtingen om de VUB concurrentieel te houden met het buitenland.
Deels akkoord. Ik ben geen tegenstander van Engesltalige opleidingen, bij communicatiewetenschappen hebben we twee succesvolle internationale masters die ook de Belgische studenten ten goede komen door middel van gedeelde vakken en projecten. Ik vind echter niet dat er Engelstalige opleidingen moeten komen puur om concurrentieel te blijven: wanneer een Engelstalige opleiding een meerwaarde vormt voor een vakgroep, des te beter. Als dit niet het geval is moeten ze hier ook niet nodeloos in investeren. Kwaliteit moet altijd boven kwantiteit gaan.

​

De VUB mag middelen ophalen via private financiering.
Onbeslist. Dit vind ik een heel moeilijk onderwerp, en hangt erg af van geval tot geval. Het principe van Vrij Onderzoek moet boven alles blijven primeren: private financiering mag dus nooit een vorm van druk of censuur opleggen. Bij twijfel moet er daarom altijd geopteerd worden voor een andere vorm van financiering. Dat neemt niet weg dat een Universiteit verbonden moet blijven met de samenleving, en projecten waarbij studenten of onderzoekers opdrachten uitvoeren in samenwerking met andere bedrijven kunnen heel verrijkend zijn en kan de maatschappelijke impact van de VUB vergroten.

 

De VUB draagt zijn waarden voldoende uit.
Akkoord. Maar alles kan beter. Ik merk de laatste tijd een positieve evolutie in de aanwezigheid van kritische VUB-stemmen in het publieke debat. Toch moeten we blijven werken om onze waarden overal in te laten doorklinken, en er zeker van te zijn dat élke VUB-student deze ook uitdraagt, zij zijn immers de beste ambassadeurs.

​

De VUB moet zich aanpassen aan de multireligieuze studentenpopulatie.
Niet akkoord. Aan een multiculturele studentenpopulatie uiteraard wel, we kunnen veranderingen in de samenleving niet negeren. Maar de VUB blijft een VRIJE universiteit, en persoonlijk vind ik dat religie daar geen rol in dient te spelen. De lessen Arabisch die de VUB nu aan scholieren aanbiedt vind ik daarvan het perfecte voorbeeld: op deze manier speelt ze in op een diverse en belangrijke populatie door net taallessen aan te bieden zonder religie.

 

De Studentenraad moet vaker terugkoppelen naar de studenten.
Akkoord. Volledig akkoord, dit vind ik één van de belangrijkste doelen voor de studentenraad dit jaar. Hoewel ze enorm veel goede dingen verwezenlijkt hebben, weten lang niet alle studenten waar de studentenraad mee bezig is. De studentenraad moet de stem van élke student laten doorklinken, en dat lukt alleen als ze echt weet wat elke student vindt.

 

Extreme (linkse/rechtse) studentenverenigingen zouden niet in niet in aanmerking mogen komen voor een erkenning.

Akkoord. Als hangt dit af van je definitie van extreem. Extreme verenigingen die aanzetten tot geweld en tot een beperking van de vrije meningsuiting gaan in tegen het principe van Vrij Onderzoek en zouden daarom geen erkenning mogen krijgen. Pluraliteit is heel belangrijk, en een vereniging die dat ondermijnt zou geen subsidies mogen krijgen.

 

De VUB en ULB moeten meer samenwerken (zoals met Bruface, het Learning and Innovation center en USquare).  

Akkoord. Volledig akkoord. Samen staan we sterk: door samen te werken met de ULB hebben we het voordeel van grootschaligheid in aantallen en kunnen we grotere projecten opzetten, zonder onze eigenheid en het voordele van kleinere studentengroepen te verliezen. We moeten niet alleen blijven samenwerken, ook kijken naar hun best practices. Charlotte (kandidate LW, deel van deze lijst) merkte op dat de studentenraad van de ULB bijvoorbeeld geregeld in lessen gaat spreken en debatteren met geïnteresseerde studenten, een praktijk die we zeker op de VUB kunnen overnemen.

 

De VUB heeft nood aan een bewustmakingsbeleid omtrent alcoholmisbruik.   

Akkoord. Alcoholmisbruik is echt nog een taboe onder studenten, en alcoholmisbruik wordt vaak aangemoedigd. Enkel Jupiler Blue aanbieden als alternatief is niet voldoende: we moeten studenten duidelijk maken dat je je ook kan amuseren zonder alcohol – en dat je dat de dag erna veel minder beklaagt!

 

Het is de taak van de Studentenraad om verder druk uit te oefenen op de minister van Mobiliteit om de nachtdiensten van het Brusselse openbaar vervoer verder uit te breiden tijdens de week.

Akkoord. De nachtbus op donderdag is al een geweldige stap vooruit, maar het zou nog beter zijn als er ook nachtbussen reden op andere dagen van de week, of tot later.

 

Het International Student Platform (ISP) moet stemrecht krijgen in plaats van een adviserende stem in de Studentenraad.

Akkoord. Internationale studenten maken een steeds groter deel uit van onze studentenpopulatie en verdienen een even grote stem. Door hen meer te betrekken in organen als de studentenraad zorgen we voor een betere integratie, in plaats van hen aparte organen te geven.

 

Het gebruik van herbruikbare bekers op td’s moet verplicht worden.

Onbeslist. Neigend tot akkoord. Wegwerpbekers zijn niet meer van deze tijd, iedereen die Blue Planet heeft gezien kan daarvan getuigen. We moeten er op termijn sowieso vanaf, dus kunnen we maar beter stapsgewijs beginnen. Al moet het natuurlijk haalbaar blijven, voor organiserende studentenkringen en voor feestende studenten. Bovendien moet ook kostenefficiëntie en vooral duurzaamheid op alle vlakken in kaart worden gebracht: hoeveel verbruikt het wassen van de duurzame bekers? Als er geregeld bekers sneuvelen, hoe duurzaam zijn ze dan nog tegenover de klassieke wegwerpbekers?

 

De weKONEKT.brussels- week (de week voor de paasvakantie waarbij studenten en proffen de stad intrekken) is een effectieve manier om studenten in de stad te krijgen.

Akkoord. Ik vind dit een geweldig initiatief, les krijgen in de stad is de perfecte manier om studenten kennis te laten maken met Brussel. Ik vind dat we er volgend jaar zelfs wat radicaler in mogen gaan en lessen op de VUB verbieden, zodat echt iedereen naar Brussel trekt.

 

De studenten in Jette worden voldoende betrokken in het universitair geheel.
Niet akkoord. Ik ben zelf nooit veel in Jette geweest dus kan natuurlijk niet voor de studenten daar spreken, maar ik heb toch het gevoel dat er nog te weinig eenheid is tussen de verschillende campussen. Ik hoop dat de tramlijn daar verbetering in kan brengen, al is het natuurlijk niet voldoende om alles daarvan te laten afhangen.

 

Het is gelegitimeerd dat de toegangsprijzen van het zwembad stijgen om de hogere werkingskosten te dekken.

Niet akkoord. Ik vind het zwembad nu al te duur voor een universitair zwembad. Door het duurder te maken ga je bovendien volgens mij minder mensen aantrekken, wat dus toch niet helpt om hogere kosten te dekken. Sport moet altijd aangemoedigd worden, onder andere door de prijzen zo democratisch mogelijk te houden.

 

Er zijn genoeg voorzieningen om de studenten tijdens de blok- en examenperiode te laten (massa)blokken.

Akkoord. Ik heb nooit het gevoel gehad als student dat er te weinig plaats was. Als er iets voor verbetering vatbaar is, is het omkadering op de massabloklocaties: een beter koffieapparaat, gezonde snacks, een ruimte voor ontspanning, …

bottom of page